Artist


William Raaijman
William Raaijman

Play
William  Raaijman  

saxophone

"Een groot denker in muziek, een groot en gepassioneerd musicus, en een groot en bevlogen saxofonist is heen gegaan. Op een moment in zijn carièrre waarop nu juist een erkenning voor zijn talenten begon te ontstaan in het Nederlandse en Internationale muziekleven." - Robin de Raaff

Op donderdag 20 september 2007 is saxofonist William Raaijman overleden.

William Raaijman kreeg zijn eerste saxofoonlessen van Jos Kok. In 1990 begon hij zijn studie aan het Twents conservatorium bij Arno Bornkamp. Daarnaast waren zijn belangrijkste saxofoondocenten; Ryo Noda, Nobuya Sugawa, Guy Goethals, Ivan Roth en Jean-Marie Londeix.

William Raaijman speelde o.a. met het 'World Youth Orchestra' met Daniël Harding en Jehudi Menuhin. En als solist speelde hij met het 'Arcos String Quartet' uit Polen en tijdens de finale van het 'Torneo Internazionale di Musica' in Rome.

In 1997 studeerde hij aan de 'Hochschule der Künste' in Berlijn bij Johannes Ernst waar hij speelde met het ensemble 'Work in Progress Berlin' in kamermuziekwerken van Luigi Nono en Giacinto Scelsi. In 1998 studeerde hij af als uitvoerend musicus aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam.
Vanwege zijn bijzondere programmering en opvallende projecten werd hij in 1999 uitgenodigd als artistiek leider van de Zwolse saxofoonweken.

Met pianist Maarten van Veen presenteerde hij een programma met pianouitreksels van impressionistische en laat Romantische saxofoonconcerten met een authentieke 'Erard' piano. In 2001 deed hij een project met het 'Edition Sax' kwartet met het uitvoeren van de eerste generatie 19e eeuwse saxofoonmuziek op orginele Adolphe Sax instrumenten.

Zijn solorepertoire strekt zich uit van hedendaagse tot impressionistische en expressionistische muziek voor saxofoon. Ook voor de Nederlandse muziek toonde hij een bijzonder grote inzet. Hij werkte samen met vele componisten waaronder Robin de Raaf, Peter van Onna, David Rowland, Gijs van Dijk, e.a.

Het Hortus Kamermuziekfestival was het podium waarop William Raaijman als artistiek leider zijn eigenzinnige ideeën gestalte kon geven.Bron: Robin de Raaff en Gaudeamus

http://www.donemus.nl/nieuws_details.php?id=1274Back to the overview <